Het einde van een relatie verwerken

· 29 mei 2019

Deze module gaat over verlies en rouw en gaat je helpen om afscheid te nemen van je oude leven en je te openen voor je nieuwe leven.

Schaam jij je ervoor dat je zo lang in een huwelijk bent gebleven dat helemaal niet goed voor je was? Was jij jezelf kwijt? Had je eerder moeten scheiden?

Als je middenin een relatie zit, zie je vaak niet wat er precies aan de hand is. Pas als je er uit bent gestapt, heb je voldoende afstand om te zien wat er allemaal speelde in jouw relatie. Pas dan zie je waar je over je grenzen bent gegaan, wat je allemaal gemist hebt en hoe lang je eigenlijk al eenzaam bent. En met dat inzicht is het achteraf eigenlijk onbegrijpelijk dat je het zo lang hebt volgehouden in je huwelijk.

Zo lang je middenin een slecht huwelijk zit, ben je eigenlijk vooral bezig met overleven. Dat overleven bestaat uit verschillende componenten: een onsje verdoven, zodat je de pijn niet voelt, een half pond bagatelliseren (ieder huisje heeft zijn kruisje), een pondje je kop in het zand steken en een kilo hopen dat het allemaal wel goed komt. Voeg daar een flinke scheut loyaliteit, doorzettingsvermogen en koppigheid aan toe en je hebt een uitstekende mix om het lang te kunnen volhouden in een slechte relatie.

‘Ik had eerder moeten scheiden’
Als dan eindelijk het moment komt en je de knoop doorhakt en er een einde aan maakt, met alle consequenties van dien, hebben veel mensen ook nog eens de neiging om zichzelf op hun kop te geven dat ze dat veel eerder hadden moeten doen. Dat is een slecht idee. Negatieve gedachten over jezelf in het verleden als bijvoorbeeld ‘dom dat ik het zo ver heb laten komen’ of ‘ik had niet zo bang moeten zijn om de beslissing te nemen’, kosten je enorm veel energie. Energie die je nodig hebt om je nieuwe leven op te bouwen en om een positief zelfbeeld te krijgen.

Je kunt de tijd niet meer terugdraaien, jij hebt je leven geleefd zoals je gedaan hebt. Je hebt het aangedurfd om uit een slecht huwelijk te stappen. Complimenteer jezelf daarvoor in plaats van jezelf te straffen voor het moment waarop je bent gestopt.

Leer met liefde kijken naar jezelf en de keuzes die je hebt gemaakt en de stappen die jij hebt gezet. Aanvaard het verleden, neem het verleden zoals het is geweest. Jij had je tijd nodig om je stappen voor te bereiden en je bent precies op het juiste moment gescheiden.

Je neerleggen bij de beslissing van je partner
Of je partner heeft jou verlaten, zonder dat je daar zeggenschap over had. Je bent eigenlijk nog in verzet en had liever in de relatie gebleven. Dan is jouw proces om je neer te leggen bij de beslissing. Om om te gaan met je machteloosheid, met dat jij het niet voor het zeggen had in zoiets belangrijks in je leven. Als jij echt door had willen gaan, heb je nu te maken met gevoelens van afwijzing. Als je partner jou heeft verlaten voor een ander, is dat zeer kwetsend. Het gevoel afgewezen te worden, kan heel diep gaan en raken aan eerdere ervaringen.

Misschien vind je het wel fijn dat de ander de knoop heeft doorgehakt, dat bezwaart jouw geweten minder.

+38 ingeschreven
Niet Ingeschreven

Cursus Bevat

  • 3 Onderwerpen
  • 8 Lessen